Schengen Vizesi Nedir - Ucuza Uçak

Schengen Vizesi Nedir

Schengen vizesi nedir diye soranlarınız oluyor instagram hesabımızdan. Schengen Vizesi Avrupa’da aşağıda sayacağım 32 ülkede gezebilmenize olanak sağlayan vize çeşididir. Avrupa dedik diye yanlış anlaşılmasın Avrupa’da olup da bu vizeyle giremeyeceğiniz yerler de var (İngiltere gibi). Keza Schengen bölgesinde olmayıp Schengen ile girilebilen yerler de mevcuttur. Biraz başlık başlık detaya girelim.

Schengen Vizesi Ülkeleri Hangileridir?

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İşviçre, Litvanya, Liechtenstein, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan*, Romanya*, Monako*, San Marino*, Vatikan* Schengen vizesi ülkeleri olarak kabul edilmektedir. Ancak (*) işareti koyduğum 6 ülke Schengen vizesi ülkeleri arasında yer almasına rağmen Schengen vizesi başvurusu kabul etmemektedir. Bu yıldız koyduğum ülkeler kendi vizesini istemektedir ancak pasaportunuzda Schengen vizesi varsa ülkenin kendi vizesini almadan da ülkeye girebilirsiniz.

Schengen Vizesi Türleri

Schengen vizesi

Toplamda 3 tür Schengen vize tipi vardır. Klasik herkesin bildiği turist vizesi (C Tipi), oturum izni (D Tipi) ve transit vize (A Tipi) Schengen vize türleridir. Ben bu yazıda Turist tipi olan (c) vize türünü anlatacağım.

C tipi Schengen Vizesinde kalış süreniz maksimum 90 gündür. Şimdi aklınıza hemen e biz uzun süreli vize almak istiyoruz, mesela 1 yılık vize aldığımızda maksimum 90 gün mü kalacağız diye soru geliyordur. Şöyle açıklayayım; pasaportunuzda yer alan vize üzerinde duration of stay yazar. Burada yazan süre maksimum 90 gün olabilir. Bizim vizemiz 1 yıllık ise 180 gün kalma hakkımız var demektir. 90 günlük maksimum kalış 180 gün içinde 90 gündür. Her 180 gün içinde sıfırdan başlanır. Örneğin sizin 1 Ocak 2019 ‘dan itibaren 1 yıllık vizeniz var ve kalış süresi olarak pasaportunuzda 30 gün yazıyor. Bu durumda 30 Haziran tarihine kadar ister toplu olarak 30 gün ister parça parça olarak 30 gün kullanabilirsiniz. 1 Temmuz itibariyle ikinci 180 günlük dilim başlayacak ve Aralık sonuna kadar yine 30 gün hakkınız olacak. C tipi Schengen detayı bu şekildedir.

C tipi Schengen vizesinde 3 çeşit giriş şekli vardır. Vizenizde eğer tek giriş(01) yazıyorsa; pasaportunuzla vize aldığınız ülkeye girebilir, schengen bölgesinden çıkmadan schengen bölgesindeki diğer ülkelere de gidip Türkiye’ye dönebilirsiniz. Ancak eğer tek girişli Schengen vizeniz varsa Hırvatistan ve Bulgaristan gibi Schengen bölgesinde olup kendi vizesini uygulayan ülkelere girmeyin. Sınır dışı edilirsiniz.  Çift giriş(02) yazıyorsa; vize süreniz boyunca Schengen bölgesine toplamda sadece 2 kere girebilirsiniz. Eğer vizenizde çoklu(Multi) giriş yazıyorsa vize süresi boyunca kalış süresini geçmemek kaydıyla istediğiniz kadar giriş ve çıkış yapabilirsiniz.

Schengen Ülkeleri Arasında Gezmek

Schengen vizenizle Schengen bölgesine girdiniz. Girerken pasaport görevlisi size What’s your purpose of visit ( Ziyaret amacınız nedir) diye soracaktır. For travel ( seyahat için) dersiniz. Akabinde size nerede kalacağınızı ve ne zaman döneceğinizi soracaktır. Bu yüzden konaklama rezervasyon belgeleri ile dönüş biletinizin çıktısını yanınızda götürün, işlerinizi kolaylaştırın. Ülkeye girdikten sonra yukarıda saydığım Schengen ülkelerini tek bir ülkeymiş gibi düşünebilirsiniz. Örneğin Almanya’dan Fransa’ya ya da İspanya’ya geçtiğinizde bir kez daha size pasaport sorulmayacak. Nasıl İstanbul-Ankara arası uçuyorsanız 32 ülke arasında da Schengen sayesinde bu şekilde gezebileceksiniz.

Schengen Vize Ücreti – 2023

Schengen vize ücretleri ülkelere göre değişmektedir.2023 yılında Almanya için ücretler şu şekildedir. 0-6 yaş arası için bedava, 6-12 yaş arası için 40€ ancak 12 yaştan büyükler için Schengen Vize ücreti 80€ ‘dur. Bu ücretlere Schengen vizesi başvurusu yapacağınız vize merkezinin servis/hizmet bedeli eklenmemiştir. 12 yaş üzeri Schengen vize ücreti tüm Schengen ülkeleri için aynıdır ancak Avrupa Parlamentosu bu ücretin 80 Euro’ya çıkmasına onay verdi.

 İnstagramFacebook ve Twitter  hesaplarımızı takip ederseniz tüm seyahat kampanyalarından haberdar olabilirsiniz.

Paylaş :
Subscribe
Bildir
51 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Yasemin
11 ay önce

Merhaba, geçtiğimiz ay Almanya’dan vizem çıktı ancak planlarım değişti ve başka bir Avrupa ülkesine gideceğim.İlk girişim olacağı için seyehatimi Almanya üzerinden planlıyorum bu da ekstra ücret ve zaman istiyor. Siz daha önce vize aldığınız ülkeye giriş yapmadan başka bir Schengen ülkesine giriş yaptınız mı, yaptıysanız nasıl sonuçlandı?
(Almanya yerine ilk giriş yapacağım ülke ya Çek Cumhuriyeti ya da Fransa olacak)

Yasemin Bardak
Reply to  Ucuza Uçak
11 ay önce

Almanya’ya gitmeyi planlamıyordum aslında ancak bu sorun yaratır sanırım.

Gökay Yılmaz
11 ay önce

Merhaba, D tipi almanya vizesiyle norveçe turistik giriş yapabilir miyim?

Sena
11 ay önce

Selamlar, öncelikle bu ayrıntılı yazı için teşekkür ederim. Öğrenciyken erasmus stajı için belçikaya başvurdum, 3. Ve 13. Maddelerden ret aldım. Hemen ardından tekrar başvurup tekrar ret aldım. Şimdi evliyim ve çalışıyorum, İtalya’ya gezmeye gitmek istiyoruz. Ancak yine ret alma korkum var 🙁 bu durumda başvuruda ne önerirsiniz? Nelere dikkat etmeliyim?

Poyraz
11 ay önce

Selamlar multi vize almak için belli şartlar var mıdır? Prosedürler hakkında bilgi verir misiniz

Cemre
11 ay önce

Merhaba, kos adasından italyaya geçip 5günlük seyahat sonrası dönüşü yine kos’a yapmayı planlıyorum ancak idatada izmir için randevu günü maalesef yok. Yunanistandan başvursam ret yer miyim? Yunanistanda 1 veya 2gece konaklama olacak görüşleriniz nedir?

Cemre
Reply to  Ucuza Uçak
11 ay önce

Peki diyelim ki yunanistan tek girişli vize verdi, girişi yunanistandan yapıp italyaya uçak ile geçip, geri yunanistana dönüp türkiyeye girişi yine yunanistandan yapsak. Aracı şirket telefonda gümrük memuru insiyatifinde pasaportunuzu kontrol ederse sorun yaşayabilirsiniz gibi bir şey dedi ama.

Ayça
11 ay önce

Merhaba eşlerden birine çıkması yetiyor mu acaba eş durumu nasıl oluyor (düzenli gelir vb işlerden dolayı) teşekkür ederiz şimdiden

Melina
11 ay önce

Merhaba, yeşil pasaportumun süresi 16.11.2023 tarihinde bitiyor.
07.06.2023-25.06.2023 tarihleri arasında Almanya’ya turistik seyahat edeceğim. Dönüş biletim itibariyle pasaportumun geçerliliğinin bitmesine 4.5 ay kalıyor. Bu şekilde seyahat edebiliyor muyum yoksa pasaport geçerliliğim 6 ay mi olmali.
Teşekkürler

Dilara
10 ay önce

Merhabalar, İtalya için seyahat planlıyoruz ancak çalışan kişinin yüksek maaş ile çalışmadığı ve işe yeni girdiği için konsolosluğun maaşının yeterli olmayacağını düşüneceğini düşünüyoruz, bunun için anne-baba olarak sponsor da eklemeli miyiz? Bu tarz maaş konusunda sıkıntı yaşayanlar oluyor mu? Hem sponsor hem de çalışa evrakları ile başvurabiliyor muyuz? Çok teşekkürler şimdiden 🙂

Fatih
10 ay önce

Merhabalar,

Şu an çoğu ülke için başvuru durumları çok sıkıntılı. Başvuru randevusu bile bulamıyoruz. Yunanistan çok kısa veriyor diye duyduk. Alternatif olarak önerebileceğiniz başvuru yapabileceğimiz ülkeler hangisi

Duygu
10 ay önce

Merhabalar, Sizin sayenizde İtalya gidiş dönüş biletini çok ucuza aldım 🙂 Eşimle beraber Ekim ayında gitmeyi planlıyoruz Alllah izin verirse, fakat ikimizinde ilk yurt dışı deneyimi olacak. İki tane de kızımız var ama onları götürmeyeceğiz bu durumda vize başvurusunda bu durum işimize yarayabilir mi ? Yani ne olsa çocuklarımız burada ve geri döneceğimiz garanti 🙂 Onları da yine sayenizde neredeyse ”bedavaya” aldığımız Paris biletleriyle Mart’ta disney’e götüreceğiz 🙂 İyi ki sizinle yollarımız kesişti, teşekkürler 🙂

Ümmühan
Reply to  Ucuza Uçak
10 ay önce

Iyi günler. Vizeyi Hollandaya aldik mesela Turkiyeden ilk çıkarken uçak biletini belcikaya yada Almanyaya alsak girişimizde problem oluyor mu? Yani ilk çıkışı vize aldığımız ülkeye mi yapmak gerekir?
2.sorumda diyelim ilk çıkışı vize aldığımız ülkeye yaptik vizemiz multi.2.kez turkiyeye dönüp tekrar çıkış yaparken istediğiniz schengen ülkesine gidebiliyor muyuz yoksa sadece vize aldığımız ülke uzerinden mi giriş yapabiliriz? Tesekkurler

Ümmühan
Reply to  Ucuza Uçak
10 ay önce

Çok teşekkür ederim

fatma
10 ay önce

Merhaba Yunanistan’dan schengen başvurusu yapmak istiyorum uçak ile ulaşım sağlamayacağım vize başvuru evraklarımda uçak bileti olmaması sorun oluşturur mu?

yaren
10 ay önce

Merhaba, sizin paylaştığınız uçak bileti kampanyalarından örneğin temmuz ayı için bilet aldım diyelim. Arada kalan 1.5 ay vize almak için yeterli mi? veya hangi ülkelerde yeterli yardımcı olabilir misiniz?

Pınar
10 ay önce

Merhaba
Ben Hollanda için tüm evraklarımı vermeme rağmen red verildi. Bayram tatili için gidecektim ve biletler iade olmuyor. Açığa da alırlar mı belli değil. Yunanistan üzerinden shengen vizesine başvurursam olabileceği söylendi. Ancak dönüş Amsterdam olacak, yani vize Yunanistan olunca dönüş de mi oradan olmak zorunda?Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Pınar
10 ay önce

Peki başvuru formunda tek giriş mi çoklu girişi mi seçmeliyiz? Yanıtladığınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

Yiğit
9 ay önce

Merhaba, sayenizde paris biletini kaptım ama başınıza bela olmaya devam etmek zorundayım, biletim 4 şubatta, vize aracı firmaya başvurmak için vfsglobal’i arayıp bilgi istedim, şimdiden eylül ayı için randevu alabileceğimi söylediler. Saat 16:30’da arama yaptım 17:00 ‘ye kadar ön ödeme olarak 1500 TL yatırmamı istediler, bu normal bir şey mi? güvenmeli miyim? ya da ivedi olarak aracı firma tavsiyesi rica edebilir miyim ilk defa vize alacağım 🙁

Necla
8 ay önce

merhaba, sizin sayenizde almanyaya ablamla bilet aldık yılbaşında. Ancak vize durumu herkes gibi bizi de endişelendiriyor. İlk sorum ablam Ankarada ikamet etmekteyken ben İstanbulda okuduğumdan ikametgahım burada. Ankaraya ikametgahımı aldırmam daha mı uygun olur. İkinci sorum olarak ise vizeye başvururken aracı şirketi kullanmak zorunda mıyız? Şirkete yani iDataya 32şer euro vermek hiç istemiyoruz. Bu konularda bilgilendirebilirseniz çok mutlu olurum.

baha
8 ay önce

merhaba, bir sorum olacaktı. halihazırda schengen vizem var ve ekim sonunda bitiyor. ben de kasım ve sonrasındaki seyahatlerim için, eylül ayına idatadan randevu aldım. bildiğiniz gibi vize başvurusu süresince pasaportu veriyoruz. ancak pasaportumun elimde olmayacağı o süre için de seyahat planladım. ancak elimde vizem veya pasaportum olmayacak, dolayısıyla o süre zarfında seyahat edemeyeceğim diye biliyorum. yeni pasaport çıkarıp başvuru için boş pasaportu vermektense içinde vizeler bulunan pasaportumu vermek istiyorum. böyle olunca da vizesi bulunan pasaportum bir süre elimde olamıyor maalesef.

sorum şu: acaba idata veya konsolosluk o süre zarfında geçerli vizem olduğuna dair bir belge veriyor mu? veya seyahat ederken ülke giriş çıkışlarında sistemsel olarak kontrol edebiliyor mu memurlar? öyle olsa bile elimde pasaport olmadığından yeni bir pasaport da mı çıkarmam gerekiyor?

cevaplarsanız cok sevinirim, emeğinize sağlık.

Görkem Sarıkaya
7 ay önce

Merhabalar öncelikle, yeşil pasaport sahibiyim bu sene erasmusa gideceğim için başvuru yapacağım, ama başvuru sürecinden 1 hafta sonra yunanistana gitmem gerekiyor. Pasaportum lazım yani anlayacağınız. Bunun bir çözümü var mıdır teşekkür ederim şimdiden

Merve
7 ay önce

Merhaba, öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Size sormak istediğim birkaç soru var.
Almanyaya vize başvurusunda bulunacağım. 1 yıldan uzun süre önce ilk kez Schengen’e Hollanda’dan Erasmus için başvurup red almıştım. Bu yeni vize başvurumu etkiler mi? Bu durumdan niyet mektubumda bahsetmeli miyim?
Yazınızda vize aldığımız ülkede en çok süreyi geçirmemizin olumlu bir durum olacağını söylemişsiniz, Schengen ülkeleri içinde en çok hangisinde kaldığımız nasıl belirleniyor? Benim gidiş-dönüş biletim Almanya’dan (satın aldım) fakat daha çok Hollanda’da vakit geçirmek istiyorum. Bu sorun yaratır mı ve yazacağım niyet mektubunda bundan bahsetmeli miyim?
Son olarak Almanya biletlerimden 1,5 ay sonra daha önce kampanyadan satın alınmış gidiş dönüş Hollanda biletleri var. Yani çok girişli ve 2 ay gibi bir süre alsam benim için çok iyi olur. Sizce bu biletleri de vize başvuruma eklemeli miyim?
Teşekkürler

Serdar
5 ay önce

Merhaba. Şu an aktif olarak çalışmıyorum ama 8 kredi kartım, çok aktif bir hesabım, kira gelirlerim, evlerim, yatırım fonlarım, borsa dan temettü aldığım hisselerim var. Sigortayı da kendim ödüyorum yani sigortamda mevcut.

En hareketli hesabımda 50k Euro var. Aylık kredi kartı ödemem 60 ile 80 bin arasında değişiyor.

Bu şartlarda turistik vize alabilir miyim? Ab içine satın almak üzere ev bakmaya gitmeyi düşünüyorum. Teşekkürler.

Ümmühan
4 ay önce

Merhabalar tüm bilgi paylaşımı için öncelikle çok teşekkürler , gerçekten çok faydalı bilgi paylaşımınız var 🙏 size bir sorum olucaktı 1 yıllık Almanya Schengen turistik vizem mevcut , 90 günlük. İlk 6 ay içerisindeki 90 günlük süreyi (Belçikada aile birleşimi başvurusunda bulunduğum ve sonucunu beklediğim için) 1 hafta aşarak Belçikadan çıkış yaptım.( bu bir haftalık süreçte Belçikada yasal olarak kalmamı sağlayan belgelerim mevcuttu aslında,fakat başvurumuz sonucunda 30 gün içerisinde çıkış yapmam gereken bir belge gönderilince gerekli itirazları yaparak 1 hafta içerisinde çıkış yaptım) o bir hafta schengen vizemi aşarak çıkmış oldum yani. Fakat çıkarken herhangi bir problemle karşılaşmadım, özellikle durumu anlatan tüm belgelerimi yanımda hazırlamıştım. Pasaport kontrolündeki görevliye de özellikle bir problem var mı diye özellikle sordum hiçbirşey söylemedi. Şimdi ikinci 6 aylık süreç başladığında tekrar schengen girişimde problem yaşar mıyım acaba? Bir de yeni herhangi bir vize başvurusunda bulunduğumda bunu sistemden otomatik görerek red verirler mi bilginiz var mı çok teşekkür ederim şimdiden.

Ebrar
3 ay önce

Merhaba, yeşil pasaportum var ama mart 1de 25 yaşıma gireceğim için geçerliliği bitiyor. Pasaportumun kullanım süresi var ama marta doksan günden az bir süre var. Ben bu süre içinden schengen vizesi isteyen bir ülkeye yeşil pasaport avantajını kullanarak gidemiyor muyum