Gitmeden önce Kudüs hakkında biraz araştırma yapmaya başladığımda fiyatların aşırı pahalı olduğunu gördüm. Bunun için yemek işini Türkiye’den götürdüğüm konserveler, bisküviler v.b. yiyecekler ile orada hiç harcama yapmadan halledebilecektim.
Konaklama olarak genelde hostel tercih ettiğimiz için Booking.com adresinden hostel bakmaya başladım. Gezimiz genellikle Old City’de (Kudüs içerisindeki surlarla çevrilmiş eski bölge olarak geçen yer) olduğu için buranın içerisinde bir hostel tuttum ama çok iyi bir fikir olmadığını gidince anlamıştım. Eski bir bölge olduğu için yapıların hepsi çok eskiydi. Kaldığımız hostel acayip kirli ve kokuyordu, temizlik hiç yapılmamıştı ve daha sonra öğrendik ki Old City içerisindeki bütün hosteller böyleymiş size tavsiyem Old City’ye bir iki durak mesafe çok güzel hosteller var onları tercih edin.
Başlıklar
Havalimanları
Sabiha Gökçen Havalimanında bütün kontrol işlemlerimizi tamamladıktan sonra uçağa bineceğimiz kapıya geldik ama burada da bir kontrol noktası vardı. X-rey cihazı yok elle kontrol ediyorlar. Ne için yaptıklarını biz de anlayamadık.
Gurion Havalimanı ‘nda pasaport kontrol sırasında size niye geldiğinizi, nerede kalacağınızı, kaç gün kalacağınızı ve birini tanıyıp tanımadığınız gibi soruları soruyorlar. Burada biraz İngilizce bilmenizde fayda var.
Havalimanının çıkışında Kudüs’e giden 485 numaralı otobüsle 24 saat boyunca her saat başı gidebilirsiniz, son durakta iniyorsunuz oradan da tramvay ile Old City ’ye geçiyorsunuz.
Old City
Kudüs’ün içinde surlar ile kaplı olan bu bölge dört kısımdan oluşuyor. Müslüman bölgesi, Ermeni Bölgesi, Hristiyan bölgesi ve Yahudi bölgesi. Kudüs üç semavi dinin merkezi, bu yüzden içeride camii, kilise ve sinagogdan bolca görebiliyoruz.
Mescid-i Aksa
Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid bilinenin aksine bir camii değil bir bölge, resimlerde gördüğümüz altın kubbeli camii Kubbet-üs Sahra’nın da içinde bulunduğu bölgenin adı Mescid-i Aksa.
Aksa ’nın girişine yakın bir İsrail polis kontrol noktası var ve bir de girişinde İsrail kontrol noktası var. Kontrol noktalarında size Müslüman olup olmadığınızı soruyorlar çünkü Mescid-i Aksa’ya Müslüman olmayanlar giremiyor. Biz ilk kez geldiğimizde pasaport sordular ama sonraki gelişlerimizde hiç sormadılar genellikle selam veriyorlar eğer selamı alırsanız Müslüman diyerek alıyorlar içeri. Biz hiç denk gelmedik ama bazen Fatiha suresini oku diyorlarmış, Müslüman olduğunuzu anlamak için.
İçerisinde 3 adet camii bulunduran Mescid-i Aksa aynı zamanda tapınak tepesini de içinde bulunduruyor.
Ağlama Duvarı
Duvar aslında Western Wall yani Batı Duvarı olarak geçiyor. Yahudilerin kutsal olarak kabul ettiği tapınağın batı duvarı.
İçeriye X-Rey cihazından geçerek giriyorsunuz ve içeride birçok kipa takan Yahudi görebiliyorsunuz.
Kıyamet Kilisesi
Hristiyanların inancına göre, Hz.İsa’nın çarmıha gerilmesinden üç gün sonra na’şını alıp bugünkü Kıyamet Kilisesi’nin bulunduğu yere getirdiler, buraya defnettiler. Defnettikleri gecenin sabahında mezarın açıldığına ve Hz. İsa’nın göğe yükseldiğine ve kıyamete yakın bir zamanda tekrar buraya geleceğine inanırlar. Aynı zamanda bu kilise Hristiyanlar için hac ibadeti olarak kabul edilen Kudüs ’te bulunan 7 kilisenin son durağı.
Kudüs ’te bulunan üç semavi din için önemli simgeler bunlardır fakat gezilecek ve görülecek o kadar çok yer var ki ne yazmakla biter ne de okumakla.
Kudüs’te Para Değeri ve Alışveriş
Kudüs Türkiye ve birçok Avrupa ülkesine göre pahalı bir ülke. 1 İsrail Şekeli 1,66 Türk lirası değerinde ama bu rakamlar aldatmasın bir su 6 şekel değerinde. Ayrıca Old City içerisinden kesinlikle pazarlıksız alışveriş yapmayın özellikle hediyelik eşya dükkanları çok abartı fiyatlar söyleyebiliyorlar.
İsrail Tatil Günleri
İsrail’de en çok garibimize giden olay ise Yahudilerin haftalık tatili Cuma 16.00’da başlayıp Pazar sabaha kadar devam etmesi. Bu saatler arasında hiçbir dükkan açılmıyor, hiçbir otobüs, tren seferi çalışmıyor eğer o güne plan yapacak olacaksanız bunları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.