Ylsy Meb Yurtdışı Yüksek Lisans Bursu Hakkında Her Şey

Ylsy 2021 Meb yurtdışı yüksek lisans bursu konusunu birçoğunuz bilmiyordur diye bu konuya da değinmek istedik. Ylsy Meb yurtdışı yüksek lisans bursu ile hayaliniz olan Avrupa’da, Amerika’da, Asya’da ya da dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşamanız çok mümkün durumda. Bu yazıyı kaleme aldığım bu günlerde Ylsy 2021 Meb yurtdışı yüksek lisans bursu için gerekli sınavlardan biri olan Ales başvurularının başladığını gördüğüm için hemen sizleri bilgilendirmek istedim. Ylsy 2021 başvuruları için Ales şartı bulunmaktadır.

Ylsy Nedir ?

Meb bursu olan Ylsy ‘nin tam adı yurtdışı lisansüstü eğitim seçme ve yerleştirmedir. Osmanlı padişahlarından II. Mahmut döneminde başlayan yurtdışı yüksek lisans bursu politikası o günden bugüne bu ülkeye çok değer katmıştır. Şöyle ki; Mustafa Kemal Atatürk ylsy bursu ile yurtdışına gidecek öğrencilere “Sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz.” demiştir. Sizler yurtdışı yüksek lisans bursunu ecnebi devletlerde ararken burnunuzun ucundaki elinizden kaçıp gidiyor. Ancak bu ylsy meb yurtdışı yüksek lisans bursu kapağı yurtdışına atmak isteyenler için değil, biraz da olsa yurtdışında yaşayayım, dil öğreneyim, alanımda uzmanlaşayım sonra Türkiye’ye dönerim diyenler için. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından sizlerinde bildiği birçok edebiyatçının anadili gibi Fransızca bilmesinin ana kaynağı bu ylsy yurtdışı bursudur. Devlet ylsy bursunu size kara kaşınız kara gözünüz için vermiyor, gidin yurtdışına kendinizi geliştirin uzmanlık alın gelin Türkiye’ye hizmet edin diye veriyor.

Ylsy 2020 Başvuru Şartları

1) Ylsy bursu için  bu madde çok çok çok önemli. Bireysel okumalı ve araştırmalısınız. Bu burs hakkında sorulan o kadar saçma soru var ki insan, kardeş sen kal burada istersen diyor. Kılavuzu okumanızı şiddetle öneriyorum.

2) Lisans ortalamanız 2.50 ve ya üstü olmalı.

3) ALES den 70 ve üzeri almalısınız. Son 3 yılda aldığınız, en yüksek puanınızı kullanabiliyorsunuz. (Bu sınır başvuru ön şartı, kontenjanı az olan bölümler 90la bile kapatabiliyor)

4) Diğer şartlar için sizi 1.maddeye yolluyorum ( Ylsy Başvuru ve Tercih Kılavuzu )

5) EVET, YABANCI DİL BİLMENİZE GEREK YOK !

6) Türkiye Cumhuriyeri vatandaşı olmak

7) Yüksek öğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak

8) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak),

9) Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenir).

Ylsy 2021 Bursu Başvuru Seçim Aşamaları

1) Başvuru şartlarını sağlıyorsanız eğer mülakata girmeye hak kazanıyorsunuz. Başından olumsuz deneyimler geçen arkadaşlar, mülakatı görünce ‘amaaan’ deyip okumayı bırakmasın lütfen. Çünkü bu program torpilin, referansın neredeyse en az etkili olduğu bir devlet uygulaması. Kendimden biliyorum, gerçi mülakattan 60 aldım ama buna rağmen şu an bursiyerim.

2) Ylsy mülakatına giriyorsunuz bazen alanınızla alakalı bazen ise alan dışı sorularla muhatap oluyorsunuz. Ylsy mülakat komisyonu 3 kişiden oluşuyor. (Meb-Kurum-Üniversite)

Kişisel bir dipnot:  Benim alanım hukuk olmasına rağmen bana edebiyat sordular hatta ben yanlış komisyonda mülakata girdiğimi düşündüm. Hukuktan ise sadece Latince bir kavramın Türkçesini sordular onu da bilemedim. Mülakattan çıkınca sinirden ağlamıştım.

3) Ve sonunda ylsy mülakat puanınız belli oldu. Şimdi puanınız harmanlanıp size tercih yapabileceğiniz bir puan hesaplanıyor. İsterseniz mülakattan çok çok düşük bir şey alın ,ales ve ortalamanız yüksekse sizi kurtalabilir. Lisans eğitimi ortalamanızın %20 si, ylsy mülakat puanınızın %40’ı ve Alesin %40’ı alınarak size bir puan veriyolar ve bu puan 70 ‘in üzerindeyse ylsy tercihi  yapmaya hak kazanıyorsunuz. Ösym tercihleri gibi bir listesi var hatta ösym üzerinden yapıyorsunuz yani aşina olduğumuz bir uygulama. Tercih yapabileceğiniz yerler üniversiteler ve bazı devlet kurumları. Döndüğünüzde ya akademisyen(doktora zorunluluğu var) ya da o kurumlarda memur (sadece yüksek lisans ama kurum izin verirse doktora şansınız da var ) oluyorsunuz.

4) Tercih sonuçları açıklandı, tebrikler bursiyersiniz. İşte şimdi olaylar başlıyor…

Ylsy 2021 Bursiyerlik Aşamaları

1) Evet size başta söyledim, devlet size bu yatırımı kendi için yapıyor. Size o kadar emek verdikten sonra sizin onu terketme ihtimalinize karşın sizden senet istiyor. Bu senetler yüksek meblağlı, kalbi olanlar okumasın L  Senetlerin tutarı gideceğiniz ülkeye göre değişiyor örneğin ben Almanya bursiyeriyim ve yüksek lisans + doktora için 110 bin Euroya imza attım. Ha sadece benim imzam yeterli olmuyor, sizden belli şartlara uyan iki tane de kefil istiyor. Siz sonra ben Türkiye’ye dönmeyeceğim deyip fellik fellik gezerseniz diye..

2) Size yurtiçinde dil eğitimi veriyor. Belli başlı bazı üniversitelerde dil kursu açılıyor. Yurtiçi dil kursları sadece Almanca ve İngilizce. Örneğin siz Fransızca eğitim alacaksanız, koşarak Fransaya gidebiliyorsunuz. Yurtiçi dil kursundayken de size (2016 senesi için konuşuyorum) 1150 TL burs veriyor. Sanırım en çekilmez yanı bu kısım çünkü küçük şehirlerde bu kurslar pek açılmıyor ve insanlar hatta bazıları çoluklu çocuklu düzenlerini bozmak zorunda kalıyor. Ha şöyle de küçük bir ayrıntı var, dil kursundayken sigortalı bir işte çalışabiliyorsunuz. Saatleri uydurduğunuz sürece bu konuda bir kısıtlama yok.

3) Ylsy için gerekli dil puanını aldıktan sonra bavul hazırlamaya başlayıp gurbetçi triplerine girebilirsiniz sayın kıvılcım arkadaşlarJ  Diğer ülkeler hakkında pek bilgim olmasa da Almanya için söz sahibi olduğumu düşünüyorum. Goethe veya Telc B2 sertifikasını aldıktan sonra Berlin de bir dil okuluna 6 ay daha devam ediyorsunuz. Sonra da esas eğitime başlamakla yükümlüsünüz. Almanya için alınan burs miktari aylık 1.600 Euro, sanırım burs ile elde ettiğimiz yaşam standartlarının en yüksek olduğu ülke Almanya.

Kişisel dipnot: Aslında bu yola girerken aklımda sadece İngiltere vardı ancak oradaki öğrencilere sadece 1300 pound veriliyor ve bu paranın yarısından fazlası konaklama için gidiyor. Ha bir de el ayak yakan okul ücretleri..  Evlenmeyi düşündüğüm için, müstakbel eşim de ilimlensin diyerek tamamen duygusal bir düşünceyle (€) eğitimin neredeyse ücretsiz olduğu Almanyayı tercih ettim. Henüz pişman değilim, inşallah olmam da..

Ylsy Burs ve İçeriği

Sevgili Devletimiz,

1) Yasal eğitim süresince her ay bursunuzu yatırıyor.

2) Okulların harçlarını ödüyor, kabul alabilirseniz Oxford veya Harvard’da bile eğitim alabilirsiniz.

3) Sağlık sigortanızı karşılıyor.

4) Her eğitim dönemi başlangıcı ve sonunda Türkiye uçak biletinizi alıyor. Eğitim dönemi derken, yüksek lisans başlangıcı ve sonu gibi.

5) Aile olanlar için de sadece sağlık sigortası karşılanacağı söyleniyor ancak henüz tecrübe etmedim.

Meb Bursu Olumsuz Yanları

Bu olumsuzluklar tamamen kişisel olup, kişiden kişiye değişebilir.

1) MEB’e telefonla bağlanmak isteyin bakalım.. O herkesin tiksindiği öğrenci işlerine kurban olursunuz, öyle diyim. Türkiyedeyken kendinizi sahipsiz istiyorsunuz ama yurtdışındaki müşavirlikler anında cevap veriyor;telefona,maile..

2) Ee işverenimiz devlet, hiçbir şey istediğimiz vakitte olmuyor. Benim bursiyerliğim 15 Temmuz dönemine rastladığı için resmi bursiyerliğimin açıklanmasını neredeyse 1 yıl beklemek zorunda kaldım. Allahım o nasıl bir beklemekti, nasıl bir depresyondu..

3)Kolay mı o kadar paraya imza attık, her başarısızlıkta ya tazminata düşersem deyip kabuslar görmek..

4) Arada gelen ,ne halt etmeye geldim ben buraya hissiyatı. (bu çok kişisel J)

5) Yakın zamanda öğrendiğiniz bir dilde tez yazıyorsunuz, acılı bir kısım L

6)Devlet size sadece para veriyor ve başka hiçbir şeye karışmıyor. Evi, okulu her şeyi kendiniz ayarlıyorsunuz. Çok da armut piş ağzıma düş değil yani anlayacağınız.

Meb Bursu Olumlu yanları

Bunlar kişisel değildir, herkesin bu koşullar karşısında aynı hazzı alacağına eminimJ

1) Ortalamanız yüksek değil, buluşlarınız yok( hukukta ne bulcan o da var ), dil bilmiyorsunuz, yurtdışından burs kazanabilme imkanınız hatta ihtimaliniz yok. Ama içinizde de bir yurtdışında eğitim alma aşkı var. Başkasına anlatsanız dalga geçer, bu kadar fazla hayal kurma diye. Ama burada YLSY beyaz atlı bir prens efendime söyleyim bir prenses gibi karşısınıza çıkıyor J Size bu şansı, sponsorluk yaparak tanıyor.

2) Bazı ülkelerde bursların yetmediği konuşuluyor ama Almanya için verilen burs size güzel bir yaşam imkanı veriyor.

3)Dünya küçük bir yere dönüşüyor artık. Hayata bakış açınız, vizyonunuz gelişiyor.

4) Yurtdışına sadece ‘deneyimlemek’ gözüyle bakan arkadaşlar  için döndüğünüzde hazır işiniz sizi bekliyor. (hazır kısmı çok hazır değil, bürokratik işler felan biraz can sıkıcı olabiliyor)

Yazarın dipnotu: Ben bursiyerliğe başvurmadan önce deli gibi sordum soruşturdum ama daha kişisel tecrübeleri.. Çok endişeliydim çünkü uzun ve taşlı bir yola çıkıyorsun, ne ile karşılaşacağını bilmeden. Akademisyenlik için tutuşmuyordum ama alternatiflerim arasında en iyisiydi. Hayat Türkiyede de kolay değil hatta hiç değil. Sadece korunaklı bölgenin içinde kalmanın huzuru var. Şimdi Berlin –Dil kursu aşamasını tamamladım önümüzdeki dönem yüksek lisansa başlayacağım, yolun daha çok başındayım. Ama güzel, değişik yer yer ise zor bir tecrübe. Kafanıza takılan, kılavuzda yazılanlar dışında olmak kaydıyla J sorularınızı sorabilirsiniz. Benden önce bütün bilgileri bulabileceğiniz linkler ise ;

Ylsy Meb yurtdışı yüksek lisans bursu yönetmeliği

Ylsy Meb yurtdışı yüksek lisans bursu tutarları

Ylsy Meb yurtdışı yüksek lisans 2018 yılı en küçük ve en yüksek puanlar

2017 yılında ait hangi belgelerin istendiğini gösterir duyuru. Fikir edinesiniz diye.

Sayfanın altında yer alan yorum kısmından yapacağınız yorumlara cevap verilecektir

Paylaş :

Takip Et, Ucuza Uç

Popüler Gönderiler

ajet_9€_vergi_bilet_kampanyası
Ajet 9 Euro Yurt Dışı Bilet Kampanyası
eSim Nedir
Yurt Dışı İnternet Paketi - eSim Nedir Nasıl Kullanılır - 2025
ucak yolcu haklari
Uçak Yolcu Hakları - Örneklerle Anlatım
tren ve otobus bileti indirim
Tren ve Otobüs Bileti İndirim Kodu 2025 - 10 Euro
schengen vizesi rehberi
Schengen Vizesi Rehberi 2025- Tüm Detaylarıyla
Amazon Tam Vergi İadesi
Amazon Tam Vergi İadesi Nasıl Alınır - 2025
karadag_tam_vergi_iadesi_tax_free
Karadağ Tam Vergi İadesi - Tax Free
Apple'dan Vergi İadesi Nasıl Alınır
Apple'dan Vergi İadesi Nasıl Alınır ? - 2025
BAE Transit Vize
Birleşik Arap Emirlikleri Transit Vizesi Nasıl Alınır ?
schengen_vize_istatistikleri_2023
Schengen Vize İstatistikleri 2023
Wifi-Arama-768x510-1
Yurt Dışında Telefon Kullanımı-Arama - Sms - İnternet
thy kampanya
THY Kampanya - Yurt İçi Biletler 799 TL
ucak bileti sorgulama
Uçak Bileti Sorgulama | Değiştirme | İptal
en_iyi_mil_kredi_kartı
En Çok Mil Puan Kazandıran Kredi Kartları - 2025
aaa-391-696x392
Vize İstemeyen Ülkeler 2025 - Kimlikle Gidilebilen Ülkeler
Subscribe
Bildir
27 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Şener
5 yıl önce

Soyle bir sorum olacak. Sonucta devlet seni ömür boyu kendine baglayamaz bu askerlikte bile 10 yıl galiba. Bu burs icin geri döndüğünde kac yil devlet icin calistiktan sonra cikabiliyorsun ?

melkolin
Reply to  Şener
5 yıl önce

Sener Bey, dogru bir noktaya deginmissiniz. Yurticinde egitim aldiginiz süre + yurtdisinda gecirdiginiz sürenin iki kati zorunlu hizmetiniz oluyor kadronuzun bulundugu kuruma.

Ersoy
5 yıl önce

Hocam elinize sağlık. Ben evliyim ve bursa hak kazanırsam eşim ile gidebilir miyim? Bunla alakalı bilgi göremedim. Ayrıca dönüşte en az kaç sene çalışmak gerekiyor senetten kurtulmak için? Şimdiden teşekkürler

melkolin
Reply to  Ersoy
5 yıl önce

Esiniz eger devlet memuruysa ücretsiz izin alma hakki var. Yukarida acikladigim gibi; yurticinde egitim aldiginiz süre + yurtdisinda gecirdiginiz sürenin iki kati zorunlu hizmetiniz oluyor kadronuzun bulundugu kuruma.

Sena Beyza Șam
5 yıl önce

Meb 2019 bursu için resmi sitede açıklanan koșullarda ‘adaylar eğitim sonrasında herhangi bir mecburi hizmetle yükümlü bulunmamaktadır.’ yazıyor. Yani artık dönünce zorunlu hizmet olmayacak mı?

melkolin
Reply to  Sena Beyza Șam
5 yıl önce

Sizin bahsettiginiz ‘ yabanci hükümetler’ tarafindan verilen meb bursu olabilir, bizim bahsettigimiz programin adi YLSY. ilgili linklere tiklarsaniz ayrintili bilgiye ulasabilirsiniz. Hem 2019 ylsy ilani henüz gelmedi..

Efe
5 yıl önce

Tıp için soru soruyorum bu süreç bu bölümde nasıl ilerliyor bilginiz var mı ?
Yüksek lisansı ben zaten yapmış sayılıyorum(tıp,diş hekimliği ve veteriner hekimliğini okuyanlar)direk doktora programından mı başlayacağım mesela ?

gözde
5 yıl önce

diyelim ki iki kişi farklı bölümlerde ve aynı ülkeyi tercih etmek istiyorlar. bunda evlenip gitmenin bir faydası kolaylığı oluyor mu?
bir de doktorayı başarıyla tamamladık diyelim döndüğümüzde zaten evliysek veya evli olarak dönersek Türkiye de bizi aynı yere atarlar mı ?

Ada
5 yıl önce

Merhaba ben doktora 1001 yök bursu alıyorum başvurabilir miyim

YUSUF
4 yıl önce

Benim Gideceğim üniversitenin aylık bir ücreti var.Devletin verdiği bu burs bu ücreti kapsıyor mu? yoksa ayrı mı? teşekkürler şimdiden 🙂

Fatma Betül
Reply to  YUSUF
4 yıl önce

Peki döndükten sonra görev yapacağımız kurumu, üniversiteyi kim belirliyor? Yani ben şans eseri mi bir yere yerlestiriliyorum?

Fatma Betül
Reply to  Ucuza Uçak
4 yıl önce

Teşekkürler yukarıda deginmissiniz sanirim. Farketmemisim. Başarılar

YUSUF
4 yıl önce

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM,LAKİN BİR SORUM DAHA VAR.PEKİ BU BURSTA BÖLÜM ÖNEMLİ Mİ? MESELA BENİM BÖLÜMÜM RESTORASYON VE ÜLKEMİZDE MEZUN AZ OLDUĞU İÇİN BU BURSA BAŞVURANLARDA AZ TABİ BELKİ YOK BİLE 🙂 YANİ BURADA KISTAS NE ONU MERAK EDİYORUM, TEŞEKKÜRLER

Ali Kalkandelen
4 yıl önce

Merhabalar, ben bu yıl Çukurova üniversitesi hukuk fakültesinden dereceyle mezun oldum. Ales tarihi 16 ağustos. Şimdi ben alesre güzel bir puan alırsam direk mülakata mı kalıyorum ? Bir yerde okudum da avukatlık stajı yapmak gerekiyor diye yazıyordu o kısmı anlamadım. Şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla.

Ayşenur
4 yıl önce

Peki Türkiye’ye döndüğünüz zaman burada alacağınız maaş günümüz şartıyla tahmini ne kadar olur? Döneceğiniz üniversitenin veya kurumun sizi almama durumu olabilir mi?

AYŞEN ÖZDEMİR
4 yıl önce

Almanyadaki okulla iletşime nasıl geçtiniz . başvuru işlemlerini kendiniz mi yaptınız.MİLLİ EĞİTİM TARAFINDAN MI YAPILDI ?

Barış kaplan
4 yıl önce

Alesim 95 üzerinde ortalamam ise yeterli mülakata kalacağım açıkçası kesin gözüküyor benim merak ettiğim kısım bir hukukçu olarak, mülakatlar icin nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz? ne tarz sorular soruldu? Çalışmak istediğiniz alani nasıl belirlediniz? yaşayacağınız ülkeyi seçerken sadece 1600 euroyu mu göz önünde bulundurdunuz? Ve son olarak deniz hukukunda 1 kişilik kontenjana başvurdum ve 3 kisi mülakata girdik daha sonra sadece deniz hukuku alanında mi tercihte bulunabiliyorum yoksa hukuk genel mülakatı tarzı bir durum mu soz konusu? Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama dönüt yaparsanız cok sevinirim.

S.
3 yıl önce

gittiğimiz okulda sınavlarda başarısızlık, yazdığımız tezin beğenilmemesi gibi durumlar olabiliyor mu? Çünkü türkiyedeki yüksek lisanslarda tezinin beğenilmemesi gerekçesiyle eğitimini tamamlayamayanlar olduğunu duymuştum. böyle bir sebeple veya bir dersi verememe halinde tazminata düşülüyor mu? teşekkürler

ayşe
1 yıl önce

halihazırda yüksek lisans yaparken bu programa başvurulabilir mi bilginiz var mı bu konu hakkında?

Muhammet Yılmaz
Reply to  ayşe
1 yıl önce

Lisans mezunu olmanız yeterli. Yani yüksek lisans öğrencisi olmanız hiçbir sorun teşkil etmez.

Hicran
1 yıl önce

Merhaba özel egitim öğretmenligi bölümu öğrencisiyim bu bursu kullanarak yurt dışına gittiğimizde eğitim sonuna orda kalıcı olarak kalabilir miyiz böyle bir şansı miz olur mu bunun için ne yapmak lazım teşekkür ederim