Havayolu Ulaşımı Hakları - Hava Ulaşımı Yolcu Hakları - Ucuza Uçak

Hava Ulaşımı Yolcu Hakları

Bu yazıyı örneklerle tek tek detaylıca anlattığım ” uçak biletimin saati değişti, uçak biletim iptal edildi, uçağım rötar yaptı, uçağa alınmadım, bagajım kayboldu, bagajım hasar aldı ya da tazminat hakkım var mı ” yazısı için buraya tıklayınız.

Orijinal yazı için yukarıdaki linke tıklayınız!!!

Ucuza Uçak aracılığıyla uçak masraflarını minimuma indiriyoruz. Bu nedenle eskiden kullanmadığımız uçak ulaşımını artık daha fazla kullanıyoruz. Ancak çoğumuz uçağın rötar yapması, bilet iptali, uçağa alınmama gibi durumlarda ne yapacağını bilmiyor. Aramızda zaten uçak biletini çok ucuza aldık bir de havayolu şirketiyle papaz olmayalım diyenler bile var. Bu yüzden havayolu ulaşımı hakları yazısı yazacağım. Havayolu ulaşımı hakları biz uçak yolculuğu sevenler için çok mühim.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Yolcu Hakları Uygulama Esasları Genelgesi‘ne (2015) göre, yolculara karşılaştıkları olumsuz durumlar için bazı haklar tanımış. Yine bu belgeye göre ücretsiz seyahat etsek, millerle veya puanlarla bilet alsak bile bu genelge kapsamına giriyoruz. Ama her durumda haklı değiliz tabi ki. Örneğin mücbir sebep durumunda ( Kasırga, kar yağışı, yanardağ patlaması gibi…) havayolu şirketinin de yapabileceği bir şey yok. Havayolu şirketi operasyonel nedenlerden dolayı veya teknik arızadan dolayı uçuşu aksattıysa biz hakkımızı arayabiliriz.

Uçak Rötar Yaptığında

Rötar dediğimiz şey 15 dakika ya da 1 saat gibi süreler olmuyor. Uçak kalkış saati gecikmesinde belli sınırlar var. Eğer yurt içi uçuyorsak minimum 2 saatlik gecikme rötar sayılıyor. Aynı şekilde yurt dışına uçuyor ama mesafe 1500 km’den az ise yine minimum 2 saat gecikme gerekli. Uçuş gecikmesinin rötar olarak sayılabilmesi için 1500-3500 km arası için 3 saatlik gecikme olması gerekirken 3500 km’den fazla uçuşlar için minimum 4 saat gecikme olması gerekiyor. Uçuşumuz bu kapsamda ise havayolu şirketi bize ” İkram ve Haberleşme Haklarını” teklif etmek zorunda. Bir alt başlıkta bu ikram ve haberleşme teklifine değineceğim. Rötar en az beş saat olduğunda, yolcu, bilet ücretinin iadesini ve seyahatinin başlangıç noktasına ücretsiz götürülmesini isteme hakkına sahiptir.

Uçağa Alınmadığınızda

Yolcuların iradeleri dışında uçuşa kabul edilmemeleri durumunda tazminat hakkı, güzergah değişikliği hakkı, ikram, haberleşme, konaklama ve ulaşım isteme hakkı vardır. Havayolu şirketleri, yolcuların biletlerini iptal etme veya uçuşu kaçırma ihtimallerini de hesaba katarak yüzde 10 gibi bir oranda daha fazla bilet satışı yaparlar. Oldu da herkes gelirse birilerinin uçağa alınmaması gerekiyor. Bu yüzden havayolu şirketi fazla sattığı biletli yolcularına çeşitli tekliflerde bulunur.

Biletinden feragat eden gönüllülere (1) “bilet ücretinin iadesi ve seyahat başlangıç noktasına götürülmesi”, (2) “son varış yerine güzergâh değişikliğinin sağlanması”, (3) “uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergâh değişikliğinin yapılması” seçeneklerinden biri sağlanır. Aynı zamanda havayolu şirketi bu süreç içerisinde sizin konaklama, ulaşım, iletişim masraflarınızı karşılamak ve size ikramda bulunmak zorundadır. “Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi,
size iç hatlar için 100 Avro karşılığı, dış hat uçuşlarında ise, planlanan son varış noktası hedef alınarak mesafeye göre 200 Avrodan 600 Avroya kadar olan miktarı Türk Lirası cininden ödemek zorundadır.” Ayrıca yolculara şu hizmetler bedelsiz olarak sağlanır:

  • 2-3 saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler,
  •  3-5 saat arası gecikmelerde, sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek,
  •  5 saat ve üzeri gecikmelerde, sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği.
  • Bir veya daha fazla gece konaklama gerektiğinde, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama.
  • Havaalanı ve konaklama yeri arasındaki ulaşım,
  • Süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya e-posta hizmeti.

Uçuşunuz İptal Edildiğinde

En çok sorulan soru da bu. Uçuşuma 1 ay vardı iptal oldu ne yapacağım? veya uçuşum haftayaydı iptal oldu ama aktarmam da vardı, ben napacağım şimdi? Gelin bunlara cevap verelim. Havayolu şirketleri uçuşa 14 gün kalaya kadar uçuşu iptal ederse size bilgi vermek zorundadır. Eğer uçuşa 14 günden az süre varken mücbir sebep dışında iptal edilirse, uçak kalkış saatinden önceki 2 saat ve uçak varışından sonraki 4 saat sonraya kadar son varış yerimize ulaşım teklifi verilmezse tazminat hakkımız doğacaktır. Örneğin saat 10:00 kalkışlı 14:00 varışlı uçağı iptal eder havayolu şirketi, bize maksimum 08:00 kalkışlı yine maksimum 18:00 varışlı olacak bir bilet ayarlamazsa  tazminat hakkımız doğuyor.

Uçuş iptali 14 gün değil de 7 gün kala yapılırsa bu sefer kalkış saatinden 1 saat öncesine varış saatinden 2 saat sonrasına uçak bileti teklif edilmezse tazminat hakkımız doğuyor.

Aktarmalı uçuşunuzu kaçırdığınız takdirde tazminat hakkınız bulunmaktadır. Aktarma noktasında yapılan uçuş iptali durumunda, seyahatin gerçekleştirilemeyen bölüm veya bölümleri ile yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık herhangi bir anlamı kalmaması ve talep edilmesi durumunda bilet ücretinin tamamının satın alınmış olduğu fiyat üzerinden en geç yedi gün içerisinde iadesi yapılır ve iptal hükümleri uygulanır. Aktarmalı uçuşunuz iptal edildiği takdirde sizi en kısa sürede, seyahatinizin başladığı şehre ücretsiz götürmekle yükümlüdürler. Bu haklar uçağın divert etmesi (uçağın planlı iniş meydanına herhangi bir sebepten ötürü inmeyip başka meydana yönelmesi) durumunda da geçerlidir.

TR_Yolcu_Haklar__Brosuru adlı pdf detaylıca bilgiye sahip.

Havayolu ulaşımı hakları hakkında detaylı incelemek için “Havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair talimat”(SHT-YOLCU) dokümanını buradan inceleyebilirler. Mevzuatın basitleştirilmiş broşürünede buradan ulaşabilirsiniz.

Konaklamayı nasıl ucuza getirebileceğinizi yazdığım Ucuza Nasıl Konaklama Ayarlayabiliriz konusunu okuyabilirsiniz. Aynı şekilde seyahatinizde günlüğü 18 TL den başlayan fiyatlarla araç kiralayabileceğiniz Günlük 18 TL’ye Araç Kiralama kampanyayı okuyabilirsiniz.

Paylaş :
Subscribe
Bildir
13 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ali yer
4 yıl önce

Pegasus ile bir gece konaklamışlığım mevcut:)

Ali
4 yıl önce

D.bakıra gittik iniş yapamadı istanbula geri döndük uçus ertesi güne erteledi. isteyenleri otele götürebiliriz dediler. 80 tl ile 2 kere d.bakıra gittim 1 kere istanbula döndüm ve 1 gece otelde kaldım kahvaltı ve havaalanı ulaşım vs dahil:)

Gözde
4 yıl önce

İzmirden Kastamonu’ya THY ile gidecektik. İlk gün uçuşumuz İzmir havalimanında iptal oldu, çarşambaya aldılar. (Tazminat vs. hiç bir şey yok). Çarşamba günü aktarma merkezi olan İstanbul’a sorunsuz vardık. İstanbul’da Kastamonu uçuşumuzu beklerken bu uçuşun iptal edildiğini öğrendik. Bize Ankara’ya uçup oradan otobüsle Kastamonu’ya gidebileceğimizi, ücretlerin onlar tarafından sağlanacağını söylediler. Ankara’ya geçtik. Saatlerce süren bekleme sonrası havaalanına Kastamonu’ya gidecek otobüs geldi ve bizden kişibaşı 35 TL talep etti. Her ne kadar ödemeyeceğimizi söylesek de kabul etmediler. Zaten yorgunduk ve iş dolayısıyla artık oraya varmak zorundaydık bu sebeple kabul ettik. Sonrasında şirket binbir güçlükle o 35 TL’yi THY’den geri almaya çalıştı sonuç ne oldu bilemiyorum ama gerçekten çok madur olduk. İşte THY farkı!

İrem
3 yıl önce

Güzel yazı teşekkürler

Nazlı
3 yıl önce

almak istediğim bilet pahalı diye çok ters bir saate almıştım,sonradan olan uçuş değişikliği ile sizin sayenizde bunu lehime döndürebildim. Yolcu haklarımızı bize hatırlattığınız için teşekkürler, ne yazık ki biraz tembeliz bireysel araştırmak zor geliyor :/

Enes
3 yıl önce

işe yarayan bilgiler için teşekkürler

Eray
1 yıl önce

Yurt dışı uçuş biletlerimden dönüş biletim 3 saat erkene çekilmiş, bu durumda gidiş-dönüş farklı tarih/saate alınabilir mi acaba ? Teşekkürler

sibel
1 yıl önce

Merhaba, kayak.co.uk sitesi masaüstünde asla çalışmıyor neden olabilir?

Selen
21 gün önce

Kabin bagajında yaşanan aksaklıklar için ne yapılabilir haklarımız nelerdir( genelde uçak içi hırsızlık olarak adlandırılan durumlar oluyor polise basvurmak dısında havayolu şirketinin sorumlulugu nedir?)